Jobben med Keilevågbrua.

En liten jobboppdatering om Keilevågbrua.
Vært lite tid til å oppdatere denne bloggen siste tida,.
Og mye pga en litt travel jobb som krever litt innsats på kveldene også.
Holder nå på å fikse opp ei gangbru i tre som går over Keilvågen her i Florø.
Brua har vært mye brukt av turgåere oppgjennom årene, men pga at de bærende stokkene er angrepet av pålemakk, har brua vært stengt de siste årene.

Nå har endelig finansieringen kommet på plass til å få brua i orden igjen.
Og Florø Entreprenør AS klarte å få inn laveste anbudet på jobben.
Dermed har jeg hatt fullt opp med å planlegge og sette jobben igang.

Selv om de nye delene på brua er tegnet opp av et prosjekterende firma, så må mye av jobben tilpasses den eksistrende brukonstruksjonen.
Tenkte dermed at Sketchup kunne være et fint tegneprogram å bruke for å få alt inn i en 3D modell.
Planen var da å få inne den gamle konstruksjonen i 3D helt ned til minste detalj, slik at en kunne se hvordan de nye delen passet med eksisterende treverk.
Noe av det første jeg gjorde var å måle inn en del punkt og linjer på eksistrerende bru.
Dette gjorde jeg med en totalstasjon av merket Trimble 3M. Dette er en helt enkel stasjon, men med et bra softwareprogram som gjør det enkelt å bruke den.
Den måler alt inn på mm i både høyde og retning. Dermed har en det en trenger for å kunne føre dette inn i en 3D modell.

Keilevågbrua

Her er den eksisterende brua etter at vi har revet ned rekkverket.
Nå vil to store limtrebjelker danne rekkverk på hver side istedet.
Disse vil også holde eksisterende brudekke oppe.

Etter å ha samlet noen referanse punkt å linjer, er det en enkel sak å laste dette rett inn i sketchup for å bruke det som grunnlag for 3D modellen.
Når jeg hadde disse punktene å lage modellen på ble det etterhvert ganske enkelt å få de nye dele til å passe inn. Alt det nye er av limtre og skal hvile nedpå et betongfundament på hver side av vågen. Dvs at det er 2 landfester på hver side av vågen og 2 på en holme midt i vågen. Ene spennet blir på 27m og det andre 19m.

Vei ut til holmen i Keilevågen.

Noe av det første vi gjorde på byggplassen, var å lage en vei ut til en holme som ligger midt i Keilevågen. Dermed har vi mye bedre tilkomst til brua.

Etter å ha tegnet opp en modell av alt det gamle trevirket så nær virkeligheten som mulig, kunne jeg begynne å tegne inn de nye limtrebjelkene.
Etterhvert så jeg en del som måtte forandres i forhold til de tegningene vi hadde fått fra prosjekterende.
Bla måtte fundamentene flyttes for å få plassert den nye bæringa uten å¨måtte fjerne en hel del av de gamle søylene. Noe som ikke hadde vært tilrådelig ettersom brua allerede er bra svekket.

Nye Keilevågbrua.

Oversikt over hvordan den nye brua over Keilevågen tar seg ut.

Plantegning over Keilevågbrua.

Plantegning over Keilevågbrua.

Detaljer fra det nye opphenget på brua.

Keilevågbrua kommer til å få nye tverrbjelker som henger fra de nye hovedspennsbjelkene. Dermed vil den gamle bæringa ikke ha noen funksjon lenger. Men den skal beholdes som pynt.

Har også fått laget en kappliste på alle tredeler som skal innkjøpes. Dette letter arbeidet vårt ganske mye i forhold til å måtte tilpasse alt dirkete på byggplassen.
Slik som det er lagt opp nå skal alt komme ferdig slik at det bare er å skru tingene på plass. Altså mye tid spart ute i felten ved å kunne bruke noen timer på å lage seg en modell av tingene. Arbeidet er nå inne i første måneden, så har akkurat fått støpt et flatt parti nede i sjøen der landfestene kommer. Det mest spennende blir vel når alt treverket kommer. Da først ser en om en har gjort en god jobb i planleggingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En liten video av modellen.

Legg inn en kommentar